Busreis - Kanne

Categorie
Busreis
Datum
29 maart 2020 07:15
busreis Kanne Logo  

Parel van de Jekervallei

Startplaats:
Zall Alliance
Steenstraat 12, 3770 Kanne


Afstanden:

4 km-5 km-7 km-9 km-12 km-14 km-19 km-22 km

 

Algemene informatie omtrent de busreizen

 

Kanne, het mergeldorpje, is slechts een zakdoek groot. ‘De parel van de Jekervallei’ noemen de grenstoeristen het. Kanne ziet er wit uit, en dat heeft alles te maken met de witte mergelsteen waaruit men huizen optrok. Het is bijna zo wit als het witste der witte dorpen, het vlakbij gelegen Thorn.

De krijt- of mergellagen die in dit deel van Haspengouw nog altijd gretig ontgonnen worden, denk aan de cementindustrie, stammen uit het Krijttijdperk, 125 tot 60 miljoen jaar geleden. De ontginning werd door de Romeinen ingezet, allerlei Romeinse bouwwerken werden uit mergelsteen opgetrokken. Later werden met de witgele mergelsteen kerken, huizen en kastelen gebouwd, ook in Kanne.

  • busreis Kanne 1EERSTE LUS (ongeveer 6 km) gaat rond het kasteel van Neercanne, in deze lus zijn nog 2 splitsingen. Men kan er het terrassenkasteel gaan bekijken, wel alleen buiten, binnen is voor gasten. Deze lus passeert ook de ingang van de grotten Jezuïetenberg.

  • TWEEDE LUS (ongeveer 8 km) gaat over het gebied Caestert, deze heuvel ligt tussen de Jeker- en de Maasvallei. Wie de volledige tweede lus volgt, komt tot bij het punt waar koning Albert in 1938 is komen kijken naar de opening van het Albertkanaal. De plaatselijke bevolking noemt dit "Koningsberg". In deze TWEEDE LUS is er een splitsing langs de oude hoeve van Caestert.
  • DERDE LUS (ongeveer 8 km) gaat langs en over het fort van Eben-Emael. Dit is een pittige wandeling met veel trappen. Na het fort gaat de wandeling een stuk door de Jekervallei en dan terug een helling op naar een mooi panoramapunt dat bij mooi weer een uitzicht geeft over de volledige Jekervallei tot zelfs de nabij gelegen stad Maastricht.
    Op deze lus ligt ook de ingang van de grotten van Kanne, die er met een gids kunnen bezocht worden. Elke zondag is er om 13u30 een rondleiding (prijs: € 6,00 per persoon).
 
 

Powered by iCagenda